Мариано Рахой
Мариано Рахой / БГНЕС
Испанският министър-председател Мариано Рахой обяви, че уволнява каталунския премиер Карлес Пучдемон и неговото сепаратистко правителство. Рахой също така разпусна парламента на Каталуния и свика избори в областта на 21 декември, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Каталуния обяви независимост, Испания ѝ налага пряко управление
 
Испанският министър-председател съобщи тези решения след заседание на централното правителство.
 
По-рано каталунският парламент прие декларация за независимост на испанската автономна област. В отговор Сенатът на Испания гласува решение за поставяне на Каталуния под контрола на централното правителство.

Мариано Рахой
БГНЕС

Каталуния обяви независимост (СНИМКИ)
 
След заседанието на кабинета в Мадрид Рахой обяви първите мерки, предприети в съответствие със задействането на член 155 от конституцията от страна на горната камара на парламента.
 
Испанският министър-председател каза също, че ще предприеме действия за обявяване на декларацията за независимост на Каталуния за незаконна.
 
Рахой обеща, че в Каталуния ще бъдат произведени свободни и законни избори.

Каталуния
БГНЕС

Двоен политически трус в Испания - а сега накъде?
 
Другите мерки, обявени от него, включват отстраняване на директора на регионалната полиция на Каталуния, отстраняването на представители на каталунското правителство в Мадрид и Брюксел, закриване на каталунските "представителства" по света, освен в Брюксел.

Как реагира светът на кризата в Испания?
 
Рахой припомни, че е подкрепян от Испанската социалистическа партия и от десноцентристите от партията Сиудаданос.

Редица европейски страни, сред които Белгия, Великобритания, Германия, Италия, Португалия и Франция, както и САЩ, заявиха, че няма да признаят независимостта на Каталуния.

Каталуния
БГНЕС

Междувременно около 400 привърженици на единството на Испания излязоха на протест в Барселона срещу решението на каталунския парламент да обяви автономната област за независима, съобщи вестник "Вангуардия", цитиран от ТАСС. Шествието премина по един от булевардите на каталунската столица в посока центъра на града.
 
В самия център на Барселона, пък, десетки хиляди хора празнуваха обявената независимост на Каталуния. По данни на градската полиция около 17 000 души са се били събрали само на площада, на който се намира централата на регионалното правителство.
БТА