/ БГНЕС
Президентът на Франция Еманюел Макрон отказал на Кремъл да направи тест за COVID-19 в Русия, когато пристигнал в страната за среща с президента Владимир Путин. Причината за отказа е, за да не може Русия да разполага с ДНК на Макрон, предаде агенция Ройтерс, цитирана от Vesti.bg.

В резултат на това, френският държавен глава е бил държан на сериозно разстояние от руския лидер по време на продължителните разговори за украинската криза, които се проведоха в Москва.

Те бяха снимани  да седят на противоположните краища на огромна маса, толкова дълга, че провокира сатирични коментари в социалните мрежи и спекулации, включително от дипломати, че Путин може би я използва, за да отправи послание.

Но двама източници, които са наясно със здравния протокол на френския президент казали пред Ройтерс, че на Макрон му е бил даден избор: или да приеме да му бъде направен PCR тест от руските власти и да му е позволено, да се доближи до Путин, или да откаже и да спазва строга социална дистанция. 

„Знаехме много добре, че това означава никакво ръкостискане и тази дълга маса. Но ние не можехме да се съгласим те да притежават ДНК на президента“, казал единият от източниците на Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че Макрон е отказал да бъде тестван и добави, че Русия не е имала проблем с това, но то означава спазване на 6-метрова дистанция от Путин, за да бъде запазено здравето му. „В това няма политика, това не повлия по никакъв начин на преговорите“, уточни Песков.

Втори източник от антуража на Макрон е заявил, че вместо това френският лидер си е направил френски PCR тест преди да замине и антигенен тест, извършен от собствения му лекар, когато е пристигнал в Русия. „Руснаците ни казаха, че Путин трябва да бъде държан в строга здравна изолация“, разкрил източникът.

От офиса на Макрон казаха, че руският здравен протокол „не ни се струва нито приемлив, нито съвместим с ограниченията на нашия график“, като се позоваха на продължителността на времето, което би било необходимо за изчакване на резултатите.

На въпрос конкретно за кражбата на ДНК, от офиса на Макрон казаха: „Президентът има лекари, които заедно с него определят правилата, които са приемливи или не по отношение на собствения му здравен протокол“.

В четвъртък, три дни след срещата между Макрон и Путин, руският лидер прие казахстанския президент Касим-Жомарт Токаев. Двамата мъже се ръкуваха и седнаха близо един до друг, разделени само от малка масичка за кафе.
Vesti.bg