Македонският вътрешен министър се разделя с поста си
Македонският вътрешен министър се разделя с поста си / снимка: БГНЕС, архив

Македонският премиер Никола Груевски, подложен на растящ натиск, уволни министъра на вътрешните работи Гордана Янкулоска. Шефът на контраразузнаването на страната Сашо Миялков е подал оставка, съобщава Ройтерс. Груевски сменя и транспортния министър на страната.

Македонският министър-председател е предложил на парламента за поста вътрешен министър Митко Чавков, а за министър на транспорта и съобщенията Владо Мисайловски. Понастоящем Чавков е директор на Бюрото за сигурност в Македония, а Мисайловски ръководи Държавното предприятие за пътищата.

Според Ройтерс смяната на вътрешния министър е значителна отстъпка под натиска на опозицията след кръвопролитието в Куманово, при което загинаха осем полицаи и четиринайсет нападатели и след скандала с подслушванията.

По-рано тази вечер стотици граждани от движението "Протест" протестираха пред парламента в Македония, след като не бяха допуснати да протестират пред сградата на правителството, предаде скопско радио, цитирано от Фокус. Демонстрантите са преминали мирно по пътя до македонския парламент и след призивите за оставка са заявили, че от днес те не са против полицаите, тъй като и полицаите са жертви на управлението.

Източник: БТА, БГНЕС, Фокус