/ getty images
Опозицията осъди форума като фарс
Президентът на Беларус Александър Лукашенко откри шестото Общобеларуско народно събрание, като обеща догодина референдум за промени в конституцията.

Опозицията обаче разкритикува започналия двудневен форум като фарс, целящ да закрепи авторитарния лидер на власт и да успокои общественото недоволство с мъгляви обещания за реформи, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

66-годишният Лукашенко каза, че 2700-те делегати, повечето от които негови съюзници, ще обсъдят днес и утре политически промени в бившата съветска република.

Лукашенко обеща, че Беларус ще има нова конституция до края на 2022 г.

Беларуският президент управлява с желязна ръка страната от повече от четвърт век.
Откакто бе преизбран за шести мандат, Лукашенко обаче се натъква на най-големите протести след идването си на власт през 1994 г. И днес той защити валидността на изборите на 9 август, на които според опозицията е спечелил с измами.

Репресиите срещу опозицията и масовите арести накараха Запада да наложи санкции на беларуското правителство, но Лукашенко остана президент благодарение на дипломатическата и финансовата подкрепа на Русия, която разглежда съседната бивша съветска република като буферна държава срещу НАТО, отбелязва Ройтерс.

Беларуският президент, който показва, че е решен да се закрепи на власт, откри събранието в препълнена зала в столицата Минск под лозунга "Беларус: тест за издръжливост". Местни медии показаха полицаи, които са заели позиции около сградата, в случай че се наложи да се намесят.

"Това бе метеж. Блицкригът се провали. Спасихме нашата страна. Засега", каза 66-годишният Лукашенко и обвини "много могъщи чуждестранни сили", че стоят зад протестите в Беларус. Той не влезе в подробности, но очевидно имаше предвид Запада.

Беларуският президент подчерта, че "помощта от Руската федерация беше от най-важно значение за нас". "Докато стоим рамо до рамо с Русия, никой няма да ни постави на колене", увери той, цитиран от Ройтерс.

Лукашенко предупреди, че загубата на Беларус би била "смъртна опасност" за Русия, предаде ТАСС. Беларус ще остане абсолютен приоритет за Русия, изрази увереност той. Беларуският президент посочи като приоритет укрепването на силовите структури и преразглеждането на концепцията за националната сигурност при отчитане на информационните заплахи.

Лукашенко спомена, че Общобеларуското народно събрание ще обсъди конституционни реформи. В началото на следващата година в Беларус ще бъде произведен референдум за промените в конституцията, обяви той, цитиран от Ройтерс.

По повод реформите Лукашенко посочи, че президентската институция е съсредоточила прекалено много власт, и обеща това да се промени. Ще се оттегля, когато има "мир и ред в страната" и няма протести и революционна дейност, даде да се разбере беларуският президент.

Съюзници на Лукашенко намекнаха за амнистия на политически затворници. По-голямата част от делегатите на събранието са проправителствено настроени представители на местните власти, избрани при закрити врата, отбелязва Ройтерс.

"Лукашенко събира свои верни хора, за да легитимира узурпирането на властта в очите на народа", каза Франак Вякорка, съветник на живеещата в изгнание кандидатка на опозицията на президентските избори в Беларус през август Светлана Тихановска. Според него, "Лукашенко разбира, че е загубил подкрепата на народа, (но) все още се е вкопчил във властта с всички възможни средства".

Протестите в Беларус все още не са затихнали, отбеляза политическият анализатор Артьом Шрайбман, цитиран от Ройтерс. Шрайбман подчерта, че политическата криза в страната не е приключила. "Недоволството от властите съвсем не си е отишло", подчерта Шрайбман.

Беларуската опозиция призова хората да излязат по улиците в знак на протест срещу събранието, съобщи Асошиейтед прес. Плътен полицейски кордон бе обградил сградата в Минск, където се провежда форумът. Демонстранти обаче формираха "солидарни вериги" на други места в столицата. Те развяваха червено-бели опозционни знамена и поискаха оставката на Лукашенко.

Правозащитният център "Вясна" съобщи за няколко задържани в Минск и други градове. Посолството на САЩ в Беларус разкритикува форума. Т. нар. Общобеларуско народно събрание не е автентично, не представлява всички обществени групи и следователно не може да реши продължаващата политическа криза в страната, коментира дипломатическата мисия в изявление.

Американското посолство също така отбеляза, че беларуските власти са хвърлили в затвора, често по скалъпени обвинения, опозиционери, активисти и демонстранти, и са принудили други да отидат в изгнание в чужбина.
БТА