„Лондон ивнинг стандарт”: Не се страхувайте от инвазия на българи – те са вече тук
„Лондон ивнинг стандарт”: Не се страхувайте от инвазия на българи – те са вече тук / Sofia Photo Agency, архив

Британският премиер може би мисли как да откаже българите и румънците да дойдат във Великобритания след отпадането на последните ограничения за работа на Острова. Дейвид Камерън свика министерска работна група, която обсъжда как да бъдат отблъснати потенциалните имигранти. Но българският посланик Константин Димитров смята, че Камерън няма от какво да се безпокои, пише „Лондон ивнинг стандарт".

„Дали ще има наплив от България? Не. Повечето хора, които са искали да потърсят работа във Великобритания, вече са го направили. Не искам да споменавам никого поименно, но някои политици се занимават с невежа пропаганда", посочва българският посланик.

Той дава пример с Ирландия, която премахна ограниченията за своя трудов пазар през миналата година. Според Димитров за последните шест-седем месеца 350 българи са потърсили работа в Ирландия.

„Има едва около 53 000 българи с право на жителство във Великобритания. Много от тях работят като медицински сестри, лекари, финансисти или в строителството. Великобритания не е предпочитана дестинация. Климатът и трудностите, с които се сблъскват българите във Великобритания, правят страната не толкова вероятно място за преместване. Българите са по-свързани с Германия и Италия", добавя дипломатът.

Междувременно от Лондон настояха, че разполагат с официални прогнози за това колко на брой румънци и българи се готвят да отпътуват за Великобритания, след като граничният контрол бъде вдигнат следващата година, пише британският в. „Дейли Телеграф".

По-рано на бял свят излязоха твърдения, че подобен списък изобщо не съществува.

Налице е нарастващо объркване около реакцията на министрите спрямо предупрежденията, че имигрантският поток може да окаже голям натиск върху британската жилищна система, предава агенция Фокус.

Министърът на общностите и местната власт Ерик Пикълс каза миналия месец, че има статистика за потенциалните имигранти, но „не е напълно сигурен" за техния брой и не иска да започва „плашеща история" във връзка с този въпрос.