/ БГНЕС, архив
Лидерът на ливанската организация Хизбула Хасан Насралла заяви днес, че за света ще бъде от полза да има един "идиот" в Белия дом, предаде АП.

Насралла изтъкна, че Хизбула е много по-силна, отколкото при създаването си в началото на 80-те години на 20-и век, и не би трябвало да се притеснява от заплахи от Запада.

Той каза по адрес на американския президент Доналд Тръмп: "... ние сме много оптимистично настроени, че когато един идиот се настани в Белия дом и се хвали със своята идиотщина, това е началото на облекчение за угнетените по света".

ООН ще съдейства за създаване на механизъм за контрол на примирието в Сирия

Тръмп се зарича да възприеме по-твърд подход към Иран, който е ключов поддръжник на Хизбула и други въоръжени групировки в Близкия Изток, посочва АП. Насралла каза, че Хизбула твърдо подкрепя прекратяването на огъня в Сирия, по което беше постигнато съгласие в Казахстан, и всяко примирие, което може да доведе до политическо уреждане на конфликта, отбелязва Ройтерс.

Русия и Турция посредничиха за договаряне на крехко прекратяване на огъня през декември между сирийското правителство и бунтовниците. Споразумението доведе до непреки преговори през януари в казахстанската столица Астана, където Русия, Турция и Иран се съгласиха да наблюдават примирието.

Междусирийските преговори дават надежди, Русия прояви разбиране към опозицията

Няколко висши командири на Хизбула и стотици бойци са загинали в Сирия, където шиитската организация се бие в подкрепа на сирийския президент Башар Асад. Според Насралла битката за град Алепо е променила развитието на конфликта в Сирия, който продължава вече шеста година.

Сирийските правителствени сили, подпомагани от руската военна авиация и поддържаните от Иран милиции, изтласкаха бунтовническите групировки от източната част на Алепо през декември, което беше най-значимата победа на Асад във войната.

Не се намери военно решение на конфликта в Сирия (ВИДЕО)

"От шест години Сирия е изправена пред риска от рухване на държавата. Тази опасност до голяма степен е преодоляна", каза Насралла в предавана по телевизията реч. Алепо даде начален тласък на преговорите в Астана, "отвори вратата за прекратяване на огъня... и за политически преговори в Женева", заяви той.

По думите му пълното възвръщане на Алепо под контрола на правителството също така е подтикнало към поредица от "местни помирения в няколко области в Сирия". Насралла прикани ливанското правителство да работи със Сирия за справяне с бежанската криза и призова за сътрудничество за връщане на сирийските бежанци в родината им.
БТА