Не се намери военно решение на конфликта в Сирия (ВИДЕО)
Не се намери военно решение на конфликта в Сирия (ВИДЕО) / БГНЕС

Русия, Иран и Турция оставят верни на принципите на суверенитета и териториалната цялост на Сирия и смятат, че не е възможно военното решение на конфликта в тази арабска държава. Това се казва в съвместно заявление на трите държави след междусирийските преговори в Астана.

Русия, Иран и Турция подкрепят участието на въоръжената опозиция в Женевските преговори за Сирия. Страните „подкрепят желанието на въоръжените опозиционни групи да участват в следващия кръг от преговори под егидата на ООН в Женева на 8 февруари", се казва изявлението, прочетено от казахстанския външен министър Кайрат Абрахманов.

Междусирийските преговори дават надежди, Русия прояви разбиране към опозицията

Делегациите на режима на Башар Асад и на въоръжената опозиция седнаха на общата маса за пръв път от много години, но до преки преговори между тях не се стигна.
Представителят на въоръжената сирийска опозиция Усама Абу-Зейд в Астана заяви, че Русия е дала гаранции, че ще съблюдава режима на прекратяването на огъня. „Русия заяви, че ще изпълни ангажиментите си по примирието. Надяваме се, че позицията на руската страна няма да се ограничи само с думите", посочи той.

Путин, Меркел и Оланд обсъдиха конфликтите в Сирия и Украйна

Според него Турция, Русия и Казахстан правят всичко възможно за успеха на преговорите за Сирия в Астана, но за реалния резултат са необходими конкретни стъпки. Основната пречка по пътя към мира са провокациите на поддръжниците на Башар Асад, които нарушават договореностите за примирието, допълни Абу-Зейд. Той отбеляза неприемливата заплаха по отношение на населението на контролираните от опозицията сирийски райони и посочи като пример натиска върху жителите на долината Барад да бъдат изпратени в Идлиб, което за него е недопустимо.

Не се намери военно решение на конфликта в Сирия (ВИДЕО)
netinfo

В срещата в Астана участват представители и на Казахстан, САЩ, както и специалният посланик на ООН за Сирия Стефан де Мистура. Войната в Сирия започна през март 2011 г., когато мирните протестни демонстрации прераснаха във въоръжен конфликт, след като военните откриха огън по демонстрантите. По данни на ООН, в конфликта загинаха над 400 000 души, много над 10 млн. цивилни бяха принудени да изоставят домовете си, а 4, 8 млн. намериха убежище извън пределите на страната.

Източник: БГНЕС