/ БГНЕС, архив
ООН ще помогне на Русия, Иран и Турция да създадат тристранен механизъм за контрол на примирието в Сирия и ще участва в експертните консултации в казахстанската столица Астана на 6 февруари. Това съобщи, цитиран от ТАСС, специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура след закрита среща на Съвета за сигурност.

Междусирийските преговори дават надежди, Русия прояви разбиране към опозицията

Де Мистура каза, че участниците в дискусиите в Съвета са приветствали намерението за свикване на 6 февруари на техническа среща за създаването на такъв механизъм. Договореност за механизма беше постигната в резултат на вътрешносирийските преговори в Астана на 23 и 24 януари.

Емисарят на ООН напомни, че Русия, Иран и Турция са гаранти на примирието.
Де Мистура потвърди, че преговорите между Дамаск и опозицията в Женева са отложени за 20 февруари. Той изрази надежда отлагането да даде възможност на сирийското правителство да се подготви по-добре за сериозен разговор, а на опозицията - да състави единна делегация.

Специалният пратеник предупреди, че ако противниците на режима в Дамаск не успеят да определят състава на делегацията си до 8 февруари, той ще бъде принуден да прибегне до правомощието си да избере кой да участва в делегацията, така че да се гарантира максимална представителност.
БТА