Кристина Кирхнер бе преизбрана за президент на Аржентина още на първи тур
Кристина Кирхнер бе преизбрана за президент на Аржентина още на първи тур / снимки: Reuters

Кристина Кирхнер очаквано бе преизбрана за президент на Аржентина още на произведения първи тур на президентските избори, предаде ДПА, като се позова на частични официални резултати. Кирхнер, кандидат на левоцентристкия Фронт за победа, е получила 53% от гласовете, показват резултатите от 50% от избирателните секции. Нейният основен съперник - социалистът Ермес Бинер - остава далеч назад със 17%.

За да бъде преизбрана още на първи тур, Кристина Кирхнер трябва да получи над 45 процента от гласовете или над 40 процента с преднина от над 10 процента пред класирания на второ място кандидат в надпреварата.

Ако прогнозните резултати се потвърдят, това ще е победата с най-голяма разлика на президентски избори в Аржентина след възстановяването на демокрацията през 1983 г. 58-годишната Кристина Кирхнер се радва на подкрепата на народните маси - традиционен електорат на перонистите - но и на голяма част от средната класа и дори на представители на елита, които са доволни от икономическата стабилност.

Кристина Кирхнер бе преизбрана за президент на Аржентина още на първи тур
netinfo

Вдовица на своя предшественик на президентския пост Нестор Кирхнер, който почина внезапно през октомври миналата година, тя ще управлява още четири години, предава БТА. По конституция държавният глава няма право на трети пореден мандат.

В емоционална реч в Буенос Айрес, Кристина Кирхнер посвети победата на своя покоен съпруг. "Той е основата на тазвечершната победа", подчерта Кирхнер. "Казвам това не като негова вдовица, а като другар в активистката дейност през целия му живот, и аз говоря за него не толкова като мой съпруг колкото като политически лидер", отбеляза тя.

Кристина Кирхнер отчете, че има честта да бъде не само първата жена президент в историята на Аржентина, но и първата жена, преизбрана на поста. "Моят съпруг също бе президент. Какво повече мога да искам? Единственото нещо, което искам, е да дам своя принос за Аржентина", каза тя.

Кристина Кирхнер бе преизбрана за президент на Аржентина още на първи тур
netinfo