/ iStock/Getty Images
Музеят "Грюнес Гевьолбе" в Дрезден, Германия, известен с една от най-големите колекции от културни и исторически съкровища в света, беше ограбен в ранните часове в понеделник. По този повод световните агенции припомнят внушителните и дръзки кражби на произведения на изкуството, скъпоценности и бижута през този век.

Откраднаха антични бижута за милиард евро от музей в Дрезден

Швеция, август 2018 г.

В дързък обир посред бял ден крадци проникнаха в катедрала в Швеция и задигнаха кралски регалии от 17-и век, оценени на 65 милиона шведски крони (7 милиона долара). Двете корони и кълбо по-късно бяха открити в кофа за боклук северно от Стокхолм. Двама мъже бяха обвинени и осъдени на затвор за кражбата.

Венеция, януари 2018 г.

Крадци задигнаха ценни индийски бижута, сред които брошка с 10-каратов диамант и обеци с 30-каратови диаманти, от прочутата колекция на катарския шейх Ал Тани, изложена в Двореца на дожите във Венеция. По-късно хърватската полиция задържа четирима заподозрени, за единия от които се предполагаше, че е свързан с няколко големи обира в Европа и т.нар. мултинационална банда "Розовата пантера".

Берлин, март 2017 г.

Крадци проникнаха в музея "Боде" на Острова на музеите в Берлин и задигнаха 100-килограмова златна монета на стойност 3,75 милиона евро, известна като "Голям кленов лист". Процесът срещу обвиняемите започна през януари 2019 г. От полицията допускат, че монетата е била претопена.

Париж, октомври 2016 г.

По време на Седмицата на модата в Париж крадци проникнаха в апартамента на Ким Кардашиян, завързаха риалити звездата и задигнаха бижута на стойност над 10 милиона долара. По случая бяха повдигнати обвинения срещу 10 души. Предполагаемият им главатар написа извинително писмо на Кардашиян от затвора. Риалити звездата впоследствие заяви, че след преживяното вече не се интересува толкова от материални неща.

Верона, Италия, ноември 2015 г.

Въоръжени крадци задигнаха 17 картини, сред които произведения от ренесансовия и бароковия периоди, оценени на приблизително 15 милиона евро. Творбите, сред които платна на Тинторето и Петер Паул Рубенс, впоследствие се появиха отново. Крадците бяха осъдени на 10 години затвор.

Кан, Франция, 2015 и 2013 г.

Кинофестивалът в Кан е известен не само със звездния си блясък, но е и своеобразен магнит за крадците. В рамките на проявата през 2015 г. от бутик на "Картие" на булевард "Кроазет" посред бял ден бяха задигнати бижута и часовници на стойност милиони долари. Две години по-рано от сейф в хотелска стая бяха откраднати бижута на "Шопар". Два месеца по-късно самотен въоръжен мъж извърши един от най-големите обири в историята, задигайки бижута на стойност 136 милиона долара от хотел "Карлтън" в Кан.

Цюрих, Швейцария, февруари 2008 г.

Въоръжени мъже откраднаха четири маслени платна на стойност 180 милиона швейцарски франка (около 180,6 милиона долара) от колекцията на "Бюрле", сред които творби на Клод Моне и Винсент ван Гог. Всички картини бяха намерени четири години по-късно. Крадците получиха до седем години затвор.

Осло, Норвегия, август 2004 г.

Въоръжени крадци проникнаха в Музея на Мунк и задигнаха версия на прочутата творба "Викът" на художника, както и друга картина, "Мадона". Двете картини, оценени на 141 милиона долара, бяха намерени две години по-късно. Обирджиите бяха осъдени на няколко години затвор.

Шотландия, 2003 г.

Картина от Леонардо да Винчи, оценена на 65 милиона долара, беше открадната от замъка Дръмланриг в Шотландия. Творбата беше намерена четири години по-късно.

Берлин, Германия, април 2002 г.

Девет картини от прочути експресионисти, оценени на около 3,6 милиона евро, изчезнаха от музея "Брюке". Творбите, сред които произведения на Емил Нолде и Макс Пехщайн, бяха открити няколко седмици по-късно. Крадците получиха до 5,5 години затвор.
БТА