Косово потвърди желанието си за членство в НАТО и ЕС
Косово потвърди желанието си за членство в НАТО и ЕС / снимка: БГНЕС

По време на срещата във Вашингтон с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън държавното ръководство на Косово отново потвърди желанието си за членство в НАТО и Европейския съюз. "Косово има желание да стане част от НАТО и ЕС", каза президентът на Косово Фатмир Сейдиу.

 

Премиерът на бившата сръбска провинция Хашим Тачи съобщи, че Косово в най-скоро време ще стане член на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ). Ръководителите на Косово смятат, че през изминалата година властите в Прищина са успели да създадат добри отношения с всички свои съседи.

 

Хилари Клинтън от своя страна каза, че през изминалата година Косово е постигнал напредък по пътя на изграждането на демократична държава. Тя отбеляза още, че Сейдиу и Тачи са я информирали, че след обявяването на независимостта на Косово нито един сърбин не е напуснал областта, а много сърби дори са се завърнали по домовете си. Клинтън обеща заедно със своите партньори "САЩ да подкрепят най-младата демокрация в света".

 

Косово обяви независимост на 17 февруари миналата година. До сега 55 държави по света са признали независимостта на бившата сръбска привинция, включително и България.