Корупцията - главен проблем на развиващите се страни
Корупцията - главен проблем на развиващите се страни / netinfo

Искането на подкупи от страна на полицаи и други държавни чиновници е главен проблем на развиващите се страни и това се отнася дори за страни от Европейския съюз като Чехия и Гърция. Това показва проучване за корупцията по света, осъществено от "Трансперънси интернешънъл" в 62 държави, съобщи Ройтерс.

Корупцията е проникнала в обществения живот и продължава да се задълбочава, каза Робин Ходес, директор на секция "Политика и изследвания" в базираната в Берлин международна организация.

От доклада на "Трансперънси интернешънъл" за 2006 г. става ясно, че практиката на подкупите е най-разпространена в Африка, където средно 36 процента от участниците в проучването са заявили, че те или член от семейството им са дали подкуп през последните 12 месеца.

Латинска Америка се нарежда втора със средно 17 на сто от анкетираните, а за Русия и бившите съветски републики тази цифра е 12 процента.

Само че страната с най-висока корупция в света се намира не другаде, а в Европа, и това е най-бедната държава на континента - Албания, където две трети от участниците в проучването декларират, че са били принудени да платят подкуп.

Румъния е втора в европейската класация. Там всеки пети анкетиран е дал рушвет през посочения период.

Корупцията в България, която заедно с Румъния в началото на 2007 г. ще се присъедини към ЕС, е много по-ниска, около 8 процента, сочи проучването.

Настоящите членове на Евросъюза Чехия и Гърция следват почти плътно Румъния, със 17 на сто от анкетираните лица.