/ iStock/Getty Images
Откритият неотдавна във Великобритания мутирал коронавирус се разпространява по-бързо от своя предшественик. Досега е потвърдено, че с него са се заразили повече от 1 000 пациенти.

Според министъра на здравеопазването Мат Ханкок, това не означава, че новият вирус е по-опасен от предишния. По-скоро с появата на новия щам може да се обясни неотдавнашният скок на броя на заразените в страната.

Самият факт, че вирусът мутира, не е нещо извънредно. В Китай, където коронавирусът беше регистриран за първи път, се появи негова разновидност половин година по-късно. През лятото подобно явление имаше и в Испания, след което новият щам се разпространи на половината територия на Европа, пише „Дойче веле“.

Вирусите мутират постоянно, но тези изменения имат минимални последици, твърдят експертите.

Обикновено човешкият организъм е в състояние да се защити сам от вирусите, произвеждайки антитела, които му помагат в битката срещу възбудителя на инфекцията и при придобиването на имунитет. В ситуация, при която възбудителят е мутирал, а антителата в организма са „програмирани“ за борба със старата версия, ефективността им при борбата с инфекцията намалява значително.

Това е причината често да страдаме от хрема. Организмът ни изработва антитела спрямо този вид хрема, който сме преболедували предишния път, но няма в запас такива, които да се справят с променения вид. Въпреки това не трябва да се изпада в паника, защото мутацията невинаги означава, че вирусът става по-опасен. Понякога мутацята води до отслабване на неговото въздействие.

Вирусът SARS-CoV-2, който може да причини развитието на белодробното заболяване COVID-19, както и всички коронавируси, се отнася към вида РНК-вируси, които мутират средно веднъж месечно.

Различните варианти на вируса обясняват защо в различни региони на света този възбудител причинява различни по интензитет вълни на разпространението на инфекцията, както и защо при различните хора заболяването протича с различна тежест.

Означава ли това, че разработените досега ваксини срещу COVID-19 вече са безполезни?

Великобритания е първата западноевропейска държава, която пристъпи към масово ваксиниране срещу COVID-19. Фактът, че мутиралият вирус е открит там, не означава, че ваксината срещу коронавируса вече ще бъде безполезна. Всички разработени до момента ваксини кодират информация за протеиновите шипове на коронавируса, така че препаратите стимулират имунната система на пациента дори в случай на заразяване с мутирал вирус.

За да може да измени кардинално своите протеини, което да му позволи да преодолее съществуващата имунна защита, вирусът ще се нуждае от цяла серия мутации. Известно е, че грипните вируси мутират толкова бързо, че ваксината трябва да бъде актуализирана до началото на всеки грипен сезон, за да се запази ефективността ѝ.

Това означава, че вероятно и ваксините срещу коронавирус ще трябва да бъдат преработени в скоро време. Но натрупаните по време на сегашната пандемия данни и създадените производствени мощности ще помогнат в бъдеще да се постигне бързо осигуряване на населението с евтина ваксина.
БГНЕС