/ БГНЕС
Парламентарните избори във Венецуела, които ще се състоят днес, представляват "оперета" и целят да лишат страната от последната демократична институция - Националното събрание. Това заяви вчера колумбийският президент Иван Дуке, предаде ТАСС.

"Утре /в неделя/ този диктатор, този сатрап /президента на Венецуела Николас Мадуро - бел. ТАСС/ ще постави една оперета, ще организира издевателство над изборите, за да отнеме от Венецуела гласа на единствената й демократична институция - Националното събрание", написа Дуке в Туитър.
Колумбийският президент добави, че не смята да признава Мадуро за законен президент на Венецуела. "Това няма да стане, докато съм президент на Колумбия", изтъкна Дуке.

На днешните редовни парламентарни избори ще бъде подновен съставът на Националното събрание, което ще се състои от 277 депутати, вместо от 167 преди неотдавнашната конституционна реформа. Очаква се Единната социалистическа партия на Венецуела на президента Мадуро да получи мнозинство в парламента, който е под контрола на опозицията след предишните избори през 2015 година.

Около 30 опозиционни политически сили ще бойкотират изборите, които според тях ще бъдат манипулирани, съобщи ДПА. Бойкотът се оглавява от опозиционния лидер Хуан Гуайдо, който започна битка за властта с Мадуро, малко след като беше избран за председател на парламента през януари 2019 г., и когото десетки страни признаха за временен президент на Венецуела
БТА