Коалиционните преговори в Украйна удариха на камък
Коалиционните преговори в Украйна удариха на камък / netinfo

Коалиционните преговори след предсрочните парламентарни избори в Украйна на 30 септември удариха на камък днес. Оповестяването на общата програма на двете големи прозападни партии бе отложено по необяснени публично причини. Така бе пропуснат поставеният от президента Виктор Юшченко краен срок за представяне до днес на съгласуван проект за коалиционно споразумение, предаде ДПА.

Блокът на Юлия Тимошенко и президентският блок "Наша Украйна-Народна самоотбрана" останаха съответно на второ и на трето място на изборите. Двете прозападни партии обаче разполагат заедно с абсолютно мнозинство в парламента, което им позволява да съставят правителство.

ДПА определя неизпълнението на крайния срок, поставен от Юшченко, като първи ясен знак за разногласия между бившите съюзници от времето на прозападната Оранжева революция. Неуспехът точно на тези две партии да изградят функциониращ съюз доведе до попадането на парламента под контрола на проруска коалиция след Оранжевата революция.

По-рано тази седмица президентът заяви, че ще приветства създаването на прозападно правителство, като намекна, че ще приеме Юлия Тимошенко за премиер. Неспазването на крайния срок бе прогнозирано от украинските вестници, които масово предвиждат днес остра и евентуално дълга борба между двете прозападни партии за разпределение на постовете в правителството, въпреки че самите те твърдят, че нямат разногласия по важни въпроси.