Кметът на Дуисбург не бил предупреден за опасности при технопарада
Кметът на Дуисбург не бил предупреден за опасности при технопарада / снимка: Reuters

Кметът на Дуисбург Адолф Зауерланд отрече днес да е бил предупреден за опасности за сигурността на Парада на любовта - музикалния технофестивал, при който в събота 20 души бяха стъпкани до смърт, предаде АФП. „Не знам за никакви предупреждения", заявил 55-годишният кмет консерватор за вестник „Райнише Пост".

„Градът е длъжен да провери дали могат да се провеждат подобни шествия и ние съзнателно направихме точно това в случая", допълва Зауерланд, който е в центъра на критиките.

Медийният и политически натиск, както и натискът от страна на жителите на града с по-малко от 500 000 жители, разположен в някогашния индустриален басейн Рур, върху управата на Дуисбург се засили след разкритията за допуснатите сериозни небрежности по отношение на сигурността, довели до драмата, при която повече от 500 души бяха ранени, отбелязва БТА.

Според немският вестник „Зюддойче Цайтунг", полицията е информирала организаторите и общината за опасенията си относно сигурността, но те ги пренебрегнали. Вестник „Кьолнер Щат-Анцайгер" съобщи снощи в онлайн изданието си, че властите са дали зелена светлина само няколко часа преди началото на събитието, което навежда на мисълта, че те са обмисляли до последния момент дали да не отменят парада.

20 души починаха, а най-малко 340 получиха наранявания с  различна степен на тежест при масовата паника по време на технопарада Love Parade в западногерманския град Дуисбург на 25 юли.