/ БГНЕС
Китайците по целия свят посрещат Нова година по традиционния лунен календар. Според него Годината на тигъра отстъпва място на започващата Година на заека.

В континентален Китай започнаха първите новогодишни празненства, откакто правителството премахна стриктните мерки срещу коронавируса. Това позволи на семействата да се съберат през уикенда за пръв път от три години.

Годината на Заека: Какви храни не бива да има на новогодишната трапеза
 

Годината на заека
БГНЕС

В навечерието на Новата година семействата се събират и си разменят подаръчета за късмет - червени пликчета с пари. Обикновено китайците палят фойерверки, за да подплашат "старото чудовище" - животното, под знака на което е преминала предходната година.

Годината на заека
БГНЕС

Поднасяните на трапезата ястия варират според региона, като например за северната част на Китай са характерни кнедлите, а в района на Шанхай хората се стремят към максимално разнообразие, за да привлекат благосъстояние. Семействата украсяват входната врата с фенери и червени хартиени изрезки на думата "фу" - късмет, на животното, на което е подвластна текущата година, както и на прилепи и риба, а отстрани я декорират с куплети за благословия.
 

Годината на заека
БГНЕС

Азиатският (китайският) календар в основата си е лунен. Съставен е от даоистките жреци преди хиляди години. Стандартизиран е през 2637 г. пр. н. е. като система на 12 земни разклонения. В него годината се състои от 13 лунни цикъла, така Нова година според източния календар започва в деня на първото (или второто) за годината новолуние.

Хотел за зайци предлага лукс в Хонконг

Според една от легендите Буда повикал животните при себе си, за да посрещнат заедно Нова година. Отзовали се 12 от тях. Пръв дошъл плъхът, последван от бивола, тигъра, заека, дракона, змията, коня, овцата, маймуната, петела, кучето и прасето. Като награда за тяхната преданост Буда нарекъл по една година от 12-годишния цикъл на всяко от тези животни по реда на тяхното пристигане.
 

Годината на заека
БГНЕС

Астрологичната основа на китайския календар се свързва с 12 животински знака, пет елемента (стихии) - дърво, огън, земя, метал, вода, и две качества (състояния) - ин и ян. Комбинацията на 12-те  животни и петте елемента задава цикъл от 60 години. Шест от животните в китайския зодиак, са активни (мъжки) - "ян". Това са плъх, тигър, дракон, кон, маймуна и куче. Годините "ян" завършват на четно число. Другите шест животни са пасивни (женски) - "ин". Годините "ин" завършват съответно на нечетно число. Тези знаци са бик (вол), заек (котка), змия, овца (коза), петел и глиган (свиня).

Смята се, че всеки човек, роден в годината на определено животно, ще притежава и черти от характера му.
 

Годината на заека
БГНЕС

Основните характеристики на знаците са: плъх - стремеж към първенство във всичко, бик - упоритост и постоянство, тигър - енергичност и смелост, заек - дипломатичност и приспособимост, дракон - импулсивност и страст, змия - мъдрост и чувственост, кон - подвижност и добронамереност, овца - нежност и артистичност, маймуна - остроумие и невъздържаност, петел - прагматичност и дисциплина, куче - вярност и идеализъм, глиган - чувственост и самоувереност.
Любомир Мартинов/БТА