/ Guliver/Getty Images
„Топ Гън: Маверик“ може да бъде забранен от властите в Китай заради решението на продуцентите да върнат тайванското знаме на гърба на якето на Том Круз в новия блокбъстър.

В оригиналната класика от 1986 г. лейтенант Пит „Маверик“ Мичъл носи кожено яке с кръпки на гърба, с които са отбелязани боевете, в които влиза баща му като военен пилот в Япония и Тайван през 1963-1964 г.

Том Круз е все така секси и в супер форма в продължението на „Топ Гън“

Когато трейлърът на дългоочакваното продължение беше пуснат през 2019 г., флаговете на двете държави бяха премахнати от прословутото яке, тъй като Холивуд държи на китайския пазар, който отдавна е източник на значителни приходи от филми, отбелязва "DailyMail".
 


Имаше спекулации, че решението затова е било повлияно от китайския филмов дистрибутор и продуцентска компания Tencent Pictures, който е трябвало да участва в продуцирането на авиационната филмова драма. Когато обаче лентата беше пусната по кината миналата седмица, феновете с интерес отбелязаха, че тайванското знаме отново е на гърба на Маверик, като в една сцена дори има кадър от близък план. Възможно е това да е вид отмъщение заради отказа на Tencent Pictures да финансират частично филма.

Хо Сиу Бън, филмов критик, базиран в Хонконг, каза пред VICE World News: „Това е безпрецедентно. Големите филмови студия никога не са се срамували да се поддават на китайския пазар.

„Топ Гън: Маверик“ оглави бокс-офис класацията на Северна Америка

По време на премиерната прожекция на „Топ Гън: Маверик“ в Тайван публиката е избухнала в аплодисменти, виждайки знамето върху якето на Том Круз, пишат местни медии. Докато зрителите в Китай не са били доволни от видяното.

Китай не признава Тайван като автономна нация и претендира, че самоуправляващият се остров е част от неговата територия. След руската инвазия в Украйна, САЩ са притеснени, че случката може да се повтори на азиатска територия.