Том Круз
Том Круз / Gulliver/Getty Images
Том Круз демонстрира супер форма, но и някои изненадващи разлики от първата си изява в ролята на горещ пилот от флота във филм, в който липсва постепенното напрежение на оригинала от 80-те години.

В първия "Топ Гън" от 1986 г. - тази класика от времето на Студената война - пилотът на изтребител от американските военноморски сили лейтенант Пийт

"Маверик" Мичъл е обвинен, че позволява на егото си да надделее заради неустоимия външен вид. В продължението на филма Маверик, изигран от Том Круз, изненадва с абсолютно запазена физическа форма, като в началната сцена безразсъдно изпробва колосален стелт изтребител със скорост от 10 маха, противно на заповедите на гръмогласния офицер на земята (в ролята Ед Харис), който е принуден да признае, че той "има топки".

Почти 40 години след първия филм, режисиран от Тони Скот, Маверик все още е бърз, но всъщност по-съсредоточен и по-спокоен, и все още в перфектна форма и влюбен в летенето. Режисурата е поета от Джоузеф Косински, известен с дигиталните си ефекти и фантастиката, а сценарият е дело на Ерен Крюгер, Ерик Уорън Сингър и дългогодишния сътрудник на Круз, Кристофър Маккуори. През 2022 г. Маверик все още е само капитан, докато досега има шанс да стане адмирал. Въпреки лошото си поведение, той е уважаван от истинските летци и ненавиждан от командващите и е защитен от трайната си дружба с бившия си съученик и съперник Айсмен, който сега е адмирал. Вал Килмър се включва с епизодична роля.

Неизбежната криза е двойна. Военноморските сили трябва да осигурят елитен екип от пилоти, които да извършат набег срещу таен завод за ядрено обогатяване. Командващият офицер Циклон (Джон Хам) има деликатната дипломатическа задача да каже на Маверик да обучи ново поколение очарователни млади пилоти, без самият той да се присъедини към тях в небето. Още по-сложно е, че в новото попълнение е включен Брадли "Рустър" Брадшоу (Майлс Телър), синът на Гус, изигран от Антъни Едуардс в първия филм: Маверик е негов приятел и крило, за чиято съдба мнозина (включително Рустър) все още обвиняват него. Но не можеш да се сърдиш на Маверик или да го държиш на земята дълго време.

В този филм има много рокендрол екшън, но странно, че го няма напрежението, което навремето караше момчетата да се редят на опашки пред кабинките за набиране на персонал във флота. Още по-странно е, че филмът всъщност е по-малко прогресивен по отношение на въпросите, свързани с пола, отколкото оригиналният филм, който все пак поставя жена начело: астрофизикът Шарлот Блекууд, изиграна от Кели Макгилис, е инструктор. Сега начело е Маверик, а под негово ръководство е само една жена пилот. Макгилис очевидно не е поканена да се завърне и героинята ѝ въобще не се споменава. Любовният интерес на горещия Маверик този път е насочен към приятна жена, която управлява местния бар, напълно неблагодарна роля за Дженифър Конъли.

Но къде, о, къде са полуголите конфронтации в съблекалните с момчета с кърпи около кръста? Момчетата, които се съревновават помежду си, но се нуждаят един от друг? Ами никъде. Конфронтациите се случват в по-здравословни, открити условия: най-вече в бара на Конъли и в здравословна добродушна игра на плажен футбол за сплотяване на екипа.

Въпреки това звезди като Круз винаги имат чудодейно влияние върху зрителя, особено проявено тук в истински трогателна сцена с Килмър. Сега искам да го видя и в продължението на „Risky Business” и отново да танцува по гащи.

Топ Гън: Маверик" се прожектира на филмовия фестивал в Кан и излиза на 26 май в Австралия и на 27 май в САЩ и Великобритания.
БГНЕС