Китай е най-големият източник на въглероден диоксид
Китай е най-големият източник на въглероден диоксид / netinfo

Китай вече е изпреварил Съединените щати като най-голям източник на въглероден диоксид - основният парников газ. Това съобщава британският вестник "Гардиън", като се позовава на данни на холандската Агенция за опазване на околната среда.

Очакваше се Китай да изпревари САЩ едва след няколко години, въпреки че имаше прогнози, че това може да стане най-рано догодина, припомня ежедневникът. "Гардиън" коментира, че изненадващото съобщение ще засили тревогата, че Пекин става все по-важен фактор за глобалното затопляне. Новината ще засили натиска върху политиците да постигнат ново световно споразумение за климатичните промени, което да обхваща и бурно развиващата се китайска икономика.

През миналата година Китай е отделил 6200 милиона тона въглероден диоксид, срещу 5800 милиона тона за Съединените щати и 600 милиона тона за Великобритания. Азиатският гигант е регистрирал ръст от 2 на сто в сравнение с 2005 г., а САЩ - понижение от 1,4 процента.

Китай все пак остава относително назад по количество въглероден диоксид, отделено на глава от населението. Холандската Агенция за опазване на околната среда обяснява превръщането през 2006 г. на Китай в най-голям източник на въглероден диоксид с рязко повишеното търсенето на въглища и с енергоемкото производство на цимент. Китайската икономика отчита бурен растеж, докато американската се забавя, отбелязват освен това анализатори.

"Гардиън" уточнява, че проучването включва само емисиите на въглероден диоксид от изгаряне на изкопаеми горива и производство на цимент, но не и от други източници. То не обхваща другите газове с парников ефект.

Представител на холандската агенция обаче подчерта, че дори ако тези емисии бъдат взети предвид, малко вероятно е Китай да бъде изместен от първото място.

"Гардиън" отбелязва, че темата е подета в момент, когато международните преговори по нов договор за климата, който да замени изтичащия през 2012 г. Протокол от Киото, са в деликатно положение. Съединените щати отказват да ратифицират сегашното споразумение, отчасти защото то не обвързва Китай. Главен препъни камък при преговорите за нов договор е как да бъден намерен начин в него да бъдат включени САЩ и Китай, както и бързо развиващи се икономики като Индия и Бразилия, посочва вестникът.