Киев започва да изтегля тежкото си въоръжение
Киев започва да изтегля тежкото си въоръжение / БГНЕС

Силите на Киев ще започнат да изтеглят тежките си оръжия от разделителната линия в Източна Украйна, предадоха световните агенции, като се позоваха на комюнике на генералния щаб на армията.

"В съответствие със споразуменията от Минск от 12 февруари, Украйна започва изтеглянето на 100-милиметровите оръдия от демаркационната линия. Това е първа стъпка към изтеглянето на тежките оръжия", се казва в изявлението.

По-рано днес говорителят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Андрий Лисенко обяви, че са създадени всички условия за започване на подготовка за изтегляне на тежките оръжия. През последните 24 часа не е регистрирано нито едно нарушение на прекратяването на огъня и силите на Киев не са дали жертви за второ поредно денонощие, съобщи Лисенко.

От два дни проруските сепаратисти изтеглят тежките си оръжия от разделителната линия.

Провъзгласената в Източна Украйна Луганска народна република е изтеглила от разделителната линия почти 80 на сто от тежкото си оръжие, каза лидерът й Игор Плотницки, цитиран от ТАСС. Той заяви, че това е било потвърдено и от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Плотницки заяви, че от украинска страна "всичко върви далеч не толкова активно" и че по негови данни Киев е изтеглил 15-20 процента от оръжията си.

Двете сепаратистки републики са изпратили писма до ОССЕ, Киев, Москва,Париж и Берлин, че украинската страна умишлено пречи на изпълнението на договореното в Минск. Президентите на страните, станали гаранти на тези споразумения, сега трябва да намесят и да накарат Украйна да изпълни поетите задължения, заяви Плотницки.

Той припомни, че Киев е отказал да изпълни и задълженията си да преведе пари за пенсии на жителите на двете серапатистки републики.

Източник: БТА