/ БТА
Украинските власти обявиха, че са репатрирали телата на 77 загинали украински войници, като добави, че "отдавна планираната" процедура е приключила въпреки неотдавнашното сваляне на руски военен самолет при неясни условия, за което Москва обвинява Киев, предаде Франс прес.

Русия обвини Украйна, че в сряда е свалила военнотранспортен самолет в руската Белгородска област, при което според Москва са загинали 65 украински военнопленници, които е трябвало да бъдат разменени същия ден. Кремъл обаче не е предоставил доказателства в подкрепа на тези твърдения, а Киев, който нито е потвърдил, нито е отрекъл участието си, изрази съмнения относно наличието на украински военнопленници на борда.

"Останките на 77 украински защитници бяха върнати на контролираната от правителството територия", съобщи днес украинският координационен център за военнопленниците. "Това репатриране беше планирано от дълго време", допълни той.

Изглежда, че тази процедура не е свързана с катастрофата на руския самолет, но беше извършена в момент, когато въпросът за войниците в ръцете на руските сили и тяхната размяна предизвиква особено внимание, отбелязва АФП.

И Украйна, и Русия започнаха разследвания на трагедията. Кремъл отхвърли днес идеята за публикуване на доказателства за наличието на украински пленници на борда на самолета. "Следствието работи, нямам какво да кажа повече по въпроса", заяви Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин.
Асен Георгиев/БТА