Казусът с петте български, осъдени в Либия, в доклад на „Амнести”
Казусът с петте български, осъдени в Либия, в доклад на „Амнести” / netinfo

Казусът с осъдените на смърт в Либия пет български медицински сестри и палестинския лекар е споменат в годишния доклад за правата на човека на базираната в Лондон правозащитна организация "Амнести интернешънъл". Припомнянето е направено в раздела, посветен на смъртното наказание в Либия.

През декември 2006 г. петте български медицински сестри и палестинският лекар бяха осъдени на смърт чрез разстрел за втори път, се припомня в доклада. В документа се отбелязва, че присъдите са произнесени, след като шестимата медици са били обвинени, че са заразили съзнателно либийски деца с вируса на СПИН в болница в Бенгази през 1998 г.

Правозащитната организация припомня, че признанията на медиците са били изтръгнати с насилие, а после са били използвани като доказателства срещу тях.

Адвокатите на защитата не получиха разрешение да призоват по делото международни експерти, отбелязва "Амнести интернешънъл" в годишния си доклад.

Правозащитната организация припомня, че медиците са в либийския затвор от 1999 г. и че предходните смъртни присъди, произнесени срещу тях през 2004 г., са били отменени от либийския Върховен съд през 2005 г.

В документа се допълва, че през изминалата 2006 г. смъртни присъди в Либийската джамахирия не са изпълнявани, но смъртни присъди продължават да бъдат произнасяни от либийския съд.