Камерън: Всеки да поеме своята отговорност за нахлуването в Ирак
Камерън: Всеки да поеме своята отговорност за нахлуването в Ирак / Guliver/Getty Images

Британският министър-председател Дейвид Камерън заяви, че е необходимо депутатите, които са гласували в подкрепа на присъединяването на Великобритания към военната операция в Ирак през 2003 г., да поемат своя дял от отговорността за допуснатите грешки, предаде Ройтерс.

Доклад: Великобритания се е присъединила към предвожданото от САЩ нахлуване в Ирак през 2003 г., без да е изчерпала мирните възможности

"Решението да тръгнем на война беше гласувано в тази камара и депутатите, които гласуваха за военни действия - от всички партии, ще трябва да поемат справедлив дял от отговорността", каза Камерън пред парламента след оповестяването на доклада на ръководената от Джон Чилкот комисия, разследваща участието на Великобритания във войната в Ирак.

Камерън Всеки да поеме своята отговорност за нахлуването в Ирак
netinfo
Според премиера Великобритания трябва да гарантира, че въоръжените й сили са добре подготвени за евентуален бъдещ конфликт."Не можем да върнем часовника назад, но можем да гарантираме, че си вземаме поука и действаме съобразно с това", каза той.

Тони Блеър: Нахлуването в Ирак през 2003 г. доведе до появата на Ислямска държава

"От съществено значение за доброто вземане на решения е министър-председателят да създава среда, в която служителите и другите експерти да могат безопасно да оспорват съществуващата политика и да поставят под съмнение възгледите на министрите и на министър-председателя без страх или пристрастие", заяви Камерън.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин каза при дебатите в Камарата на общините, че Великобритания има нужда от по-открити и независими отношения със САЩ, за да избегне повторение на нахлуването в Ирак, което според него е било "акт на военна агресия".

Тони Блеър се оправда за иракската война

"Войната, както казва сър Джон Чилкот, в никакъв случай не беше последно средство", заяви Корбин.

"Честно казано, тя беше акт на военна агресия, предприет под фалшив предлог, както признава разследването, и отдавна е смятана за незаконна от имащото съкрушителна тежест международно правно мнение", заяви той. "Има много поуки, които е необходимо да се извлекат от войната в Ирак . . . Те включват нуждата от по-открити и независими отношения със САЩ и от външна политика, основаваща се на поддържането на международното право и властта на ООН", каза Корбин.

Източник: БТА