Калабрийската мафия поддържа връзки с българската
Калабрийската мафия поддържа връзки с българската / снимка: BGNES

Българската организирана престъпност поддържа връзки на високо ниво с една от големите мафиотски фамилии в Италия- Ндрагета, сочи доклад на Националната дирекция за борба с мафията в Италия, цитиран от световните агенции. Според доклада българската организирана престъпност служи за връзка между италианските фамилии и руски мафиоти.

Италианските електронни медии цитират тази част от доклада, в която се посочва, калабрийската мафия Ндрангета е едно от най-значимите италиански криминални явления. Тя се занимава и с международен трафик на наркотици, в който организацията е почти монополист. Това се дължи на тесните връзки на Ндрангета с хора от страните-производителки: Афганистан на хероин и Колумбия и Венецуела на кокаин, както и със страните, през които минават основните маршрути на наркотиците.

Калабрийската Ндрангета поддържа все по-тесни отношения с представители на албански, български и турски престъпни организации, твърди доклада. За това свидетелстват съдебните процеси, в които за първи път редом с италианци на подсъдимата скамейка се намираха и чужденци. В почти всички случаи става въпрос за албанци или българи. Особено високо равнище са достигнали отношенията на Ндрангета с българската мафия, зад която се крие далеч по-опасната руска мафия, се посочва в доклада на италианските антимафиоти. Темата за добрите контакти между българската и италианската мафия е актуална на Апенините от близо месец.