Какво си казаха Обама и Кастро на историческата среща в Панама
Какво си казаха Обама и Кастро на историческата среща в Панама / снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама се срещна с кубинския президент Раул Кастро вчера в Панама - първата официална среща между лидери на двете страни от половин век насам, и двамата обещаха да работят за подобряване на отношенията след десетилетия на враждебност.

Срещата на най-високо равнище между САЩ и Куба след революцията на острова е била през април 1959 година - между тогавашния вицепрезидент Ричард Никсън и Фидел Кастро, който е премиер по онова време, припомня Ройтерс.

Обама нарече срещата в Панама "историческа" и заяви, че двете страни могат да сложат край на антагонизма от времето на Студената война, макар да добави, че ще продължи за оказва натиск над комунистическата страна относно човешките права. Кастро заяви, че ще продължи да прави стъпки към нормализиране на отношенията с Вашинтон и е открит за обсъждането на човешките права и други теми.

Двамата направиха кратки изявления за репортерите преди срещата, седнали в креслата един до друг в малка конферентна зала в конгресния център в Панама сити, където двамата участваха в срещата на върха на двете Америки.

Историческа среща: Обама и Раул Кастро си стиснаха ръцете в Панама

Атомосферата беше сърдечна, макар и делова, отбелязва Ройтерс. Всеки от двамата кимаше с усмивка на думите на другия.

"Изводът, до който стигнахме и двамата е, че можем да сме несъгласни в дух на уважение и зачитане. С времето е възможно да обърнем нова страница и да развием нови отношения между нашите две страни", заяви Обама, цитиран от Асошиейтед прес.

Кастро на свой ред заяви, че е съгласен с всичко, което е казал Обама - само по себе си смайващо изявление от един кубински лидер, отбелязва агенцията - но с уговорката, че е съгласен да не се съгласява понякога. Куба е готова да обсъжда въпроси като човешките права и свободата на печата, но с търпение. Готови сме да говорим за всичко, но трябва да бъдем търпеливи, много търпеливи, каза той. Нищо не е статично, разногласията от днес може да се превърнат в зони на съгласие утре, темпото на живота в момента в света е много бързо, уточни Кастро.

Източник: БТА