Историческа среща: Обама и Раул Кастро си стиснаха ръцете в Панама
Историческа среща: Обама и Раул Кастро си стиснаха ръцете в Панама / снимка: БГНЕС

Президентите на САЩ и Куба Барак Обама и Раул Кастро се поздравиха и си стиснаха ръцете на церемонията по откриването на срещана на върха на Организацията на американските държави (ОАД), предадоха световните агенции.

Според говорителката на Белия дом Бернадет Мийхан двамата държавници са се ръкували и са разменили по няколко думи преди официалното откриване, както през декември 2013 г., когато бяха в Южна Африка за погребението на Нелсън Мандела, посочва Франс прес.

Други американски представители уточниха, че двамата лидери не са имали време за съществен разговор. Първата лична среща между тях е планирана за днес.

В столицата на Панама беше открит историческа среща на високо равнище на Организацията на американските държави (ОАД) с участието на Барак Обама и Раул Кастро, съобщи Франс прес.

Двудневният форум, в който за първи път участва и Куба, започна в 19,40 часа местно време (00,40 ч. по Гринуич) в присъствието на над 30 държавни ръководители. Тази среща има наистина специално измерение, за първи път в историята край една и съща маса се събират 35 държавни и правителствени глави от района, отбеляза със задоволство в речта си за откриването на форума генералният секретар на ОАД Хосе Мигел Инсулса, който определи срещата като "историческа".

Източник: БТА