/ БГНЕС
Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви, че е разочарован от подкрепата на България за Резолюцията за геноцида в Сребреница, която беше приета от Общото събрание на ООН.

На 23 май датата 11 юли беше утвърдена за "Международен ден в памет на геноцида в Сребреница". България и всички балкански държави, с изключение на Гърция и Сърбия, подкрепиха резолюцията. Страната ни беше съинициатор на документа.

В Босна и Херцеговина забраниха отричането на геноцида в Сребреница

"Надявах се на изненада от страна на България, разкривам ви това за първи път. До последните 5 минути преди началото на заседанието вярвах, че България ще се въздържи", каза Вучич пред сръбската телевизия Happy.

Вучич определи като "емоционален момент" наметнатото на гърба му сръбско знаме по време на гласуването в Ню Йорк.

"Трябва да разберете този емоционален момент, като се започне от там, че не съм спал в продължение на 45 дни. Само с (Виктор) Орбан имах 10 или 11 разговора за резолюцията. С Кириакос (Мицотакис) само през последните три дни имах обяди, вечери, срещи", обясни сръбският държавен глава.

През юли 1995 г. в босненския анклав Сребреница сръбските сили, командвани от генерал Ратко Младич и Радован Караджич, избиват само за няколко дни над 9000 души. Това е най-голямото клане на цивилни в Европа след Втората световна война.

Геноцидът в Сребреница е един от най-мрачните моменти в модерната европейска история

По време на клането в Сребреница Вучич е министър на информацията в кабинета на сръбския диктатор и военнопрестъпник Слободан Милошевич. По това време, пред парламента в Белград, Александър Вучич заявява, че „за всеки убит сърбин ще бъдат убити по 100 босненци.“

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС