Наближава коронацията на крал Чарлз III, която е насрочена за 6 май. Седемдесет години от последната коронация – тази на кралица Елизабет II – синът й ще даде тона на своето управление, което мнозина вече обявиха за началото на една по-отслабена монархия. Все още има много неизвестни относно събитието, но наскоро пуснатата емблема за коронацията може да хвърли повече яснота за това какво можем да очакваме от новия владетел.

Адел и Ед Шийрън отказаха участие в коронацията на Чарлз III
 

чарлз емблема
БТА

Емблемата на коронацията подчертава любовта на Чарлз към природата

Официалната емблема на коронацията представлява синя корона, заобиколена от червен кръг с флорални мотиви. Четири различни вида цветя са изобразени на емблемата, всеки от които символизира някоя от страните в рамките на Обединеното кралство: шотландски трън за Шотландия, трилистник за Ирландия, нарциси за Уелс и рози от Тюдор за Англия. Синята корона, вплетена в цветята, е изображение на короната на Свети Едуард, която е направена за крал Чарлз II през 1661 г. и е била използвана при следващите коронации до 1689 г. Короната е върната в традицията на коронясването през 1911 г. от Джордж V и продължава да се използва при съвременните коронации.

 
Логото за коронацията през май е създадена от британския дизайнер Джони Айв, известен с иновативния си дизайн на джаджи на Apple, включително iPhone.

Флоралният дизайн подчертава "оптимизма на пролетта" и отразява любовта на краля към природата, обяснява сър Джони.

Показаха новите банкноти с лика на крал Чарлз III

"Дизайнът на емблемата е вдъхновен от любовта на крал Чарлз към планетата, природата и дълбоката му загриженост за естествения свят", казва бившият гуру на Apple в областта на дизайна

Чарлз проявява интерес към екологията още от края на 60-те години на миналия век, когато пише писмо до тогавашния министър-председател Харолд Уилсън за бързото намаляване на популацията на сьомгата в реките на Шотландия. Оттогава той стартира няколко кампании и фондации, насочени към климатичната криза и опазването на околната среда.

 Ангажиментът на краля към околната среда

През 80-те години на миналия век тогавашният принц на Уелс започва да трансформира градините на семейната си резиденция в Хайгроув в Глостършър в рай за органична храна. Популациите от птици и диви животни процъфтяват в по-натурализираната среда и продукцията от градината е толкова изобилна, че се превръща в собствен бизнес. Марката носи името Duchy Organic и предлага органични стоки на местните пазари в страната. Всички приходи се връщат обратно във фондациите и благотворителните организации на краля.