Централната банка на Англия разкри дизайна на банкнотите на крал Чарлз III. Портретът на краля ще се появи върху съществуващите дизайни на четирите полимерни банкноти (£5, £10, £20 и £50), без други промени в съществуващите дизайни.

Образът на краля ще се появи на лицевата страна на банкнотите, както и в камея в прозрачното защитно прозорче. 
Очаква се новите банкноти да влязат в обращение до средата на 2024 г. Всички полимерни банкноти с портрет на покойната кралица Елизабет II остават законно платежно средство и обществеността може да продължи да ги използва както обикновено, съобщават от банката. 

Първите монети с лика на крал Чарлз III влизат в обращение

За да се сведе до минимум екологичното и финансовото въздействие на тази промяна, нови банкноти ще бъдат отпечатани само за замяна на износени банкноти и за да се отговори на всяко общо увеличение на търсенето на банкноти, категорични са от банката. 

„Много съм горд, че банката пуска дизайна на нашите нови банкноти, които ще носят портрет на крал Чарлз III. Това е важен момент, тъй като кралят е едва вторият монарх, изобразен на нашите банкноти. Хората ще могат да използват тези нови банкноти, когато започнат да влизат в обращение през 2024 г.", каза гуверньорът на банката Андрю Бейли.