Чарлз III
Чарлз III / Gulliver/Getty Images
Британец на 21 години беше глобен, че е хвърлил яйце към крал Чарлз Трети при посещението му в Лутън на 6 декември 2022 г., предаде ДПА.

Агенцията отбелязва, че мотивите на извършителя на тази постъпка били, че посещението на монарха в "беден район" било проява на "лош вкус".

Забраниха на студента, замерил с яйца крал Чарлз, да носи яйца на обществени места

Пред съда в Уестминстър подсъдимият Хари Мей се призна за виновен за нарушаване на обществения ред. Tой е глобен на 100 британски лири, както и да плати съдебните разноски в размер на 85 лири.

Крал Чарлз Трети беше в Лутън през декември, за да посети новопостроения там сикхски храм на името на Гуру Нанак (основателят на сикхизма - бел. ред.). Той посети и местното кметство. Мей е хвърлил яйцето по посока на краля, докато голяма група хора се стекла да го поздрави, каза съдът.

 
В съда подсъдимият заяви обаче, че не се е целил с яйцето в монарха и нямал намерение да го удари. Яйцето прелетяло покрай крал Чарлз Трети и паднало земята недалече от монарха.

Прокурорът Джейсън Сийтъл каза, че полицията, задържала Мей, е открила консервна кутия от супа в якето му, съдържаща второ яйце, което той също възнамерявал да хвърли.

Кралска мишена: Отново замеряха Чарлз III с яйца

Когато полицаите разпитвали Мей, той казал, че е "направил това, защото вярвал, че визитата на краля в град като Лутън  - един беден район -  е проява на лош вкус и искал да обърне внимание на това", каза прокурорът.

Пред съда адвокатът на Мей каза, че той "дълбоко съжалява" за действията си, допълва ДПА.
Светослав Танчев/БТА