Кацналите във Венецуела руски бомбардировачи не носят ядрено оръжие
Кацналите във Венецуела руски бомбардировачи не носят ядрено оръжие / снимкa: БГНЕС

Двата руски стратегически бомбардировача Ту-160, които кацнаха снощи във Венецуела, не пренасят ядрени оръжия, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на изказване на генерал-майор Владимир Дрик от руския военноморски флот, цитиран от агенция Интерфакс.

Генерал Дрик не уточнил какви оръжия пренасят самолетите. По-рано руски представители потвърдиха кацането на бомбардировачите, но не съобщиха дали те пренасят оръжия. Самолетите ще извършат тренировъчни полети над неутрални води и ще се завърнат в Русия след четиридневен престой във Венецуела. Това е първото кацане на руски стратегически бомбардировачи в Западното полукълбо след края на Студената война.

Бомбардировачът Ту-160, с кодово обозначение "Блекджек" по натовската класификация, е предназначен за поразяване на цели на противника на големи разстояния. Той може да прелети 13 хиляди км без презареждане на височина до 16 км и може да пренася до 12 крилати ракети с ядрени бойни заряди. При въоръжение с конвенционално оръжие самолетът може да носи до 40 тона авиационни бомби. Екипажът му се състои от четирима души.