Днес международен екип от спасители започнаха успешното изваждане на повърхността на американски пещерняк, попаднал в капан на повече от 1000 метра под земята в Южна Турция, като го преместиха на половината път до повърхността.

40-годишният Марк Дики е бил на международна изследователска експедиция в пещерата Морка в планината Таурус в провинция Мерсин, когато получил стомашно-чревно кървене на дълбочина 1040 метра.

Повече от 150 спасители от Турция и други държави работят от дни, за да го спасят от третата по дълбочина пещера в страната.

"Медицинският ни екип работи наистина усилено, за да се опита да поддържа състоянието на Марк възможно най-стабилно. От вчера започнахме да вдигаме носилката и да го транспортираме през пещерата", заяви пред репортери Джузепе Конти, председател на техническата комисия на Европейската асоциация за пещерно спасяване.

"Трябва да го правим много внимателно, защото не можем да рискуваме влошаване на условията (за) Марк. Затова трябва да внимаваме метър след метър. В момента носилката е на около ... 500 метра от повърхността."

С участие на български екип: Спасяват американски спелеолог, блокиран в пещера в Турция (ВИДЕО)

Годеницата на Дики, Джесика Ван Орд, която е била с него по време на експедицията, е останала на мястото на лагера и работи със спасителните екипи.

"Медицински лекар ще го придружава през целия път. В момента по маршрута го придружават италиански лекари. Медицинското състояние на Марк в момента е много добро", каза Тулга Сенер, медицински координатор на комисията за спасяване на пещери.

Дженк Йълдъз, ръководител на турския орган за борба с бедствията AFAD в провинция Мерсин, заяви, че Дики ще бъде изведен след два-три дни, "ако не срещнат никакви проблеми".
БГНЕС