/ IStock
Пътуванията няма как да станат без разрешение от специална държавна комисия
Израел включи Великобритания, Грузия, Кипър и Турция в списъка на страните, в които е забранено да пътуват граждани на държавата без изрично разрешение от специална държавна комисия, това съобщи днес здравното министерство.

Посочените страни вече са "дестинации с максимален риск" от заразяване с коронавируса. Пътниците, пристигащи от тях, включително притежателите на израелски сертификати за ваксинация или преболедуване, са длъжни да се поставят в изолация според указанията на здравните власти. За нарушителите се предвиждат глоби от 5000 шекела.

До момента в списъка фигурираха Аржентина, Беларус, Бразилия, Индия, Испания, Киргизстан, Мексико, Русия, Узбекистан и Южна Африка. Той е в сила до 9 август.

През март израелските власти разрешиха да бъдат възстановени въздушните връзки с други страни, но влизането в еврейската държава е позволено само за нейни граждани или постоянно пребиваващи лица. Чужденци могат да влизат само със специални разрешения, но ако са ваксинирани срещу коронавирус, могат да гостуват на роднини в Израел.

През май в страната пристигна първата за повече от година група ваксинирани християнски поклонници от САЩ.

Отварянето на Израел за ваксинирани индивидуални туристи засега е отложено за неопределено време.