Израел спира за по три часа на ден бомбардировките над Газа
Израел спира за по три часа на ден бомбардировките над Газа / снимка: БГНЕС

Израел ще спира бомбардировките над контролираната от ислямисткото палестинско движение Хамас Ивица Газа за три часа всеки ден, започвайки от днес, съобщи говорител на армията, цитиран от АФП.

Говорителят на армията Авитал Лебович уточни, че е решено израелските бомбардировки да спират всеки ден между 13.00 и 16.00 часа местно време.

Членът на политическото бюро на Хамас Муса Абу Марзук заяви, че ислямисткото движение няма да подлага територията на Израел на ракетен обстрел в часовете, когато израелската авиация не извършва бомбардировки над Газа, съобщи говорител на Хамас в Дамаск.

„Не смятам, че ще бъдат изстрелвани ракети през трите часа, в които израелските бомбардировки са прекратени”, заявил Марзук, цитиран от говорителя Осама Абу Халед.

Решението е взето от хуманитарни съображения, за да се създаде коридор, по който да се доставят най-необходимите на населението помощи. Израелското правителство съобщи днес, че ще отвори коридор за хуманитарни доставки. За решението е била информирана държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс.