Израел отхвърли призивите на ЕС за примирие в Ивицата Газа
Израел отхвърли призивите на ЕС за примирие в Ивицата Газа / БГНЕС

Усилията на европейците за слагане край на конфликта между Израел и ХАМАС в Ивицата Газа имат слаби шансове за успех, заяви норвежки дипломат, участвал в преговорите между Израел и палестинците за подписване на мирното споразумение от Осло през 1993 г.

„При цялото ми уважение към Евросъюза и най-активната дипломация в наше време – френската, ЕС няма влияние нито пред Израел, нито пред палестинците“, заяви пред агенция NTB Ян Егеланд, президент на Норвежкия Инситут по международни отношения. Той окачестви като „фалит“ дейността на Четворката посредници за Близкия изток (ООН, ЕС, САЩ и Русия) – „загубихме 10 години, през които нищо не бе направено“.

По-рано израелският външен министър Ципи Ливни отхвърли призивите на европейски дипломати, пристигнали в Ерусалим, за незабавно примирие в Газа, като подчерта, че Израел е решен да „промени положението в региона“.

„Ние се борим срещу тероризма и няма да се примирим с него“, заяви Ливни, имайки предвид ислямистите от Хамас, които контролират Ивицата Газа от юни 2007 г. „Израел предприе действия, за да промени положението преди военната операция... когато Хамас обстрелваше Израел, когато си поиска, а Израел проявяваше сдържаност“, заяви израелският първи дипломат след като се срещна с високопоставени европейски дипломати. „Положението се промени. Израел ще отговори, когато бъде атакуван“, каза още тя, цитирана от БГНЕС.

„Ние представихме на израелското външно министерство позицията на ЕС за постигане на примирие възможно най-скоро и за спиране на ракетните нападения“, заяви чешкият външен министър Карел Шварценберг, чиято страна пое председателството на Евросъюза. „Ние не споделяме идеята, че примирието е възможно едва след като бъдат постигнати целите на израелската операция. Ние считаме, че то трябва да бъде установено възможно най-скоро“, допълни той.

Междувременно военният клон на палестинското движение Хамас съобщи, че „хиляди“ негови бойци са готови да се сражават с израелската армия по улиците на Ивицата Газа. „Ние подготвихме хиляди смели бойци, които ви очакват на ъгъла на всяка улица и ще ви посрещнат с огън и меч“, заяви Абу Обейда, говорител на Бригадите Езедин ал-Касам в телевизионно обръщение по телевизионния канал на Хамас „Ал-Акса“.