Израел нанесе въздушен удар по Хамас в отговор на ракетна атака
Израел нанесе въздушен удар по Хамас в отговор на ракетна атака / снимка: БГНЕС, архив

Израел предприе въздушен удар по обект на Хамас днес в отговор на изстреляната от Газа ракета, съобщи израелската армия, цитирана от Ройтерс.

Израелската армия по-рано съобщи в изявление, че никой не е пострадал при среднощното ракетно нападение срещу Южен Израел. Засега няма данни и за палестински жертви в палестинския анклав, след като по данни на израелските въоръжени сили бойни самолети са ударили оръжейна фабрика на ислямисткото движение Хамас.

Ракета от Газа порази Южен Израел, няма жертви

Салафитски джихадистки групировки, които подкрепят глобалната свещена война на Ал Кайда, поемаха отговорността при повечето от спорадичните ракетни удари по Израел от крайбрежната територия от края на 50-дневната война в Газа преди година, отбелязва Ройтерс.

Засега никой не е поел отговорност за днешната ракета, която се е взривила в безлюден район близо до границата с Газа, но Израел заяви, че държи движението Хамас отговорно за всякакви нападения от населения с 1,8 млн. палестинци анклав.

По данни на уебсайта на израелското министерство на външните работи 11 ракети от Ивицата Газа, без да се брои днешната, са поразили Израел, откакто с посредничеството на Египет бе сключено примирието, което спря войната в Газа, отбелязва Ройтерс.

Преди три седмици, след като ракета порази Южен Израел, израелски самолети бомбардираха тренировъчен лагер на Хамас, при което пострадаха четирима охранители. Малка салафитска групировка заяви, че е изстреляла ракетата, отбелязва Ройтерс.