/ Guliver/Getty Images
Артистично-политическа полемика избухна около постановка на прочутата трагедията на Шекспир "Юлий Цезар", в която римският диктатор изглежда като американския президент Доналд Тръмп, съобщиха осведомителните агенции. Това предизвика остра критика от страна на някои консерватори, а двама корпоративни спонсори спряха финансирането си.
 


В пиесата на трупата Пъблик тиатър, която се играе в рамките на Шекспиров фестивал в нюйоркския Сентрал парк, Цезар е рус бизнесмен, облечен в син костюм, с червена връзка, а съпругата му носи дизайнерски дрехи и има източноевропейски акцент. Пиесата завършва, както си е при Шекспир, с убийството му. Главният герой умира, наръган от тълпа от жени и представители на малцинства.
 
Спонсорите - авиокомпанията Делта еърлайнс и Банк оф Америка - спряха финансирането на постановката, като авиокомпанията написа в Туитър, че художествените ръководители на трупата са прекалили и са проявили лош вкус.
 
Мелания Тръмп: Моят мъж работи много за благото на страната, горда съм с това

Театърът защити трактовката си и чрез Facebook заяви, че тя по никакъв начин не пропагандира насилие по отношение на когото и да било. Пиесата на Шекспир и нашата постановка искат да кажат точно обратното: тези, които се опитват да защитят демокрацията с недемократични средства плащат ужасна цена и разрушават тъкмо това, което се борят да спасят, се казва в изявлението на театъра.
 

Guliver/Getty Images


Срещу постановката възропта и синът на президента, Доналд Тръмп младши, който попита в Twitter: Питам се колко от това "изкуство" се финансира с пари на данъкоплатците?
 
Мелания Тръмп в целия си блясък с манто за 51 000 долара (СНИМКИ)

Миналия месец комедийната актриса Кейти Грифин изгуби работата си в телевизия Си Ен Ен, след като се появи снимка, на която тя държи нещо, което прилича на маска на отсечената глава на Тръмп.
 


Остри реакции към "кървавата" шега на актриса с Тръмп

Премиерата на предизвикалата толкова коментари пиеса бе на 23 май. Тя ще се играе до 18 юни.
БТА