Преди време бе съобщено, че Кая Калас има амбиции да оглави НАТО
Министър-председателката на Естония Кая Калас осъди "обичайната тактика за сплашване" от страна на Русия, след като Москва я обяви за издирване наред с други европейски представители, предаде Франс прес.

Мотивът на Кремъл за обявяването за издирване са обвинения срещу представители на балтийските страни и Полша във враждебност към Русия поради различния поглед върху събитията от историята на техните отношения.

Русия обяви за издирване премиера на Естония

"Действията на Руската федерация не са изненадващи, тъй като това е обичайната ѝ тактика за сплашване", каза в изявление Калас, като обеща да продължи да подкрепя раздираната от война Украйна и да се бори срещу "руската пропаганда".

"Няма да мълча, ще продължа да подкрепям решително Украйна и ще се изказвам в полза на укрепването на европейската отбрана", заяви тя.

Балтийските държави, членки на Европейският съюз и НАТО, които се страхуват от военните амбиции на Кремъл, смятат, че Съветският съюз ги е окупирал, докато Москва вижда себе си като освободителка и смята всеки друг подход за "фалшифициране на историята", което в Русия е престъпление.

Калас и представители на други балтийски държави и Полша са подведени под отговорност в Русия за "унищожаване на паметници на съветски войници", обяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Руса амбиция: Естонската премиерка Кая Калас иска да оглави НАТО

"Престъпленията срещу паметта на освободителите на света от нацизма и фашизма трябва да бъдат наказани. И това е само началото", добави Захарова.

През последните години няколко от тези паметници, наследени от Съветския съюз след Втората световна война, бяха демонтирани в балтийските държави и Полша в знак на отхвърляне на съветския период, тъй като тези държави смятат, че са били окупирани от СССР.

В България също бе демонтиран Паметника на Съветската армия в центъра на София.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Алексей Маргоевски/БТА