коронавирус
коронавирус / iStock/Getty Images
Южна Корея съобщи за първи път от началото на епидемията от коронавируса в страната за повече оздравели, отколкото нови случаи на зараза, предаде Ройтерс.

Южнокорейските Центрове за контрол и превенция на заболяванията съобщават днес за 110 нови случая на зараза, което е по-малко в сравнение със съобщените вчера 114 случая на зараза. Така общият брой на заразените достигна 7979, а смъртните случаи нараснаха с три до общо 70. Съгласно разпространените данни оздравели са 177 души, които са били изписани от болници, където са били държани в изолация.

20-те най-богати хора в света загубиха почти 78 млрд. долара за ден

Първият случай на зараза в Южна Корея беше потвърден официално на 20 януари.

В Европа германската провинция Бавария затваря всички училища, детски градини и забавачки от понеделник до началото на ваканцията за католическия Великден, започваща на 6 април, предаде Ройтерс.

Провинция Саар също обяви, че ще затвори временно училищата си. Още три германски провинции, сред които и най-голямата Северен Рейн-Вестфалия, се очаква днес да вземат решение за затваряне на училищата.

Според данни на Ройтерс в Германия има 2745 случая на зараза с новия коронавирус. Петима души са починали.

Дания прие закон за строги мерки срещу епидемията от коронавируса


В Австрия заразените с новия коронавирус вече са 428, предаде ТАСС. Един човек е починал досега, а четирима са се излекували.

Правителството на Естония въведе извънредно положение заради пандемията от коронавируса. То ще действа до 1 май 2020 г., предаде ТАСС.

В рамките на извънредното положение всички публични събирания са забранени, а училищата от 16 март затварят врати и минават на дистанционно обучение. На граничните пунктове, на летищата и на пристанищата ще бъдат въведени санитарни проверки, а при влизане в страната хората ще попълват въпросник, в който ще казват откъде идват и какъв е бил маршрутът им. Спира се продажбата на билети за фериботната линия Талин-Стокхолм-Талин. Музеите и киносалоните се затварят до 1 май, а библиотеките остават отворени, но се въвеждат ограничения. Забраняват се визитите в болници и затвори, както и в социални и старчески домове.

Испания изолира четири града заради коронавируса

Властите на Чехия ще изискват от хора връщащи се от страни с висок риск на зараза да се самоизолизарт за 14 дни, предаде Ройтерс. Досега мярката се прилагаше само за завръщащи се от Италия хора. Сега тя ще важи за 15 страни, сред които и съседните Германия и Австрия, както и Япония, САЩ и Гърция.

В Чехия има 117 случая на зараза, като половината от тях са в Прага. От вчера в страната действа извънредно положение заради коронавируса.

Първи случай на новия коронавирус беше регистриран в Кения, предадоха световните агенции. Става дума за кенийска студентка, върнала се от САЩ през Лондон, посочва Франс прес.

В Габон има един заразен, който неотдавна се е върнал от Бордо във Франция. В Гана заразените станаха двама. Става дума за хора, пътували до Турция и Норвегия, предаде ДПА.

В 15 африкански страни има потвърдени случаи на зараза с новия коронавирус.

Куче под карантина в Хонконг е с отрицателни резултати за новия коронавирус


Сингапур обяви, че забранява влизането в страната на хора, преминали през четирите най-засегнати от коронавируса европейски страни през последните 14 дни, а именно Италия, Испания, Франция и Германия. Считано от понеделник те няма да имат правото нито да влизат в Сингапур, нито да транзитират през международното му летище, което е важен транспортен хъб в Азия, предаде Франс прес.

Сингапур забрани вече влизането в страната на пътници от Китай, Иран и Южна Корея.

В Сингапур има 187 случая на зараза. Страната успя да ограничи епидемията благодарение на взети драстични мерки.

Здравните власти на Тайланд пък предупредиха хората за опасностите от предаване на новия коронавирус чрез споделяне на напитки и цигари, предаде Ройтерс. Това се наложи, след като 13 от случаите на зараза бяха проследени до група приятели, споделили цигари и напитки.

В Тайланд има 75 случая на зараза, а един човек вече почина.

Казахстан съобщи днес за два първи случая на зараза. Става дума за казахстанци, идващи от Германия.
БТА