/ iStock/Getty Images
Южна Корея ще наложи ограничения върху пътуванията и събиранията за празнуването на лунната Нова година следващата седмица, обяви представител на здравното министерство, цитиран от Асошиейтед прес.

Във влаковете ще се продават само места до прозорците, а фериботите ще работят с половината от капацитета си с цел ограничаване на разпространението на коронавируса. По жп гарите, автогарите и летищата ще бъдат засилени санитарните мерки и монтирани допълнителни термокамери. Пътниците ще трябва да носят маски през цялото време и няма да имат право да се хранят по време на спирките по магистралите.

Забранени са частните събиранията на петима и повече човека, а ресторантите са заплашени от глоби, ако приемат по-големи групи. В Сеул остава задължението ресторантите да затварят в 21.00 ч.

За посрещането на лунната Нова година хората в Азия обикновено посещават своите роднини. Властите в Китай също предупредиха гражданите да се въздържат от пътувания за празника.

Междувременно регулаторът в Нова Зеландия издаде предварително одобрение за ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех". Властите планират да започнат в края на март ваксинацията в граничните служби.
БТА