Италия свали обвинението срещу Джуканович
Италия свали обвинението срещу Джуканович / снимкa: БГНЕС

Италианската прокуратура оттегли обвинението за участие в контрабанда на цигари срещу черногорския премиер Мило Джуканович, пише БГНЕС.

Очаква се през следващите дни Джуканович да бъде преизбран за пети път на поста министър-председател на републиката и по този начин отново да получи имунитет. Прокуратурата реши да оттегли обвинението срещу него, защото държавните ръководители имат дипломатически имунитет, съобщиха от италианското Министерство на правосъдието.

През 2007 година прокуратурата в италианския град Бари излезе със съобщение, че Джуканович може да бъде привлечен като обвиняем по дело за контрабанда на цигари в страната. В него са обвиняеми и други близки сътрудници на черногорския премиер, включително и бившият финансов министър Мирослав Иванишевич. Обвинението е за контрабанда на цигари в периода 1994 - 2002 година. Един от ключовите свидетели по делото беше и хърватският журналист Иво Пуканич, който бе убит на 23 октомври миналата година. Пуканич бе взривен в двора на редакцията на списанието му "Национал" в центъра на столицата Загреб. Като организатор на убийството хърватските съдебните власти посочват сръбския наркобос Сретен Йосич, който бе арестуван в Белград преди три дни.

През последните дни хърватските медии съобщиха, че сръбският бизнесмен Станко Суботич-Цане е истинският поръчител на убийството на Иво Пуканич. Той е ангажирал Йосич за атентата срещу хърватския журналист. Тази информация е получена от защитен свидетел по делото за убийството на журналиста.