/ Guliver/Getty Images
Италианският премиер Паоло Джентилони се съгласи с изказването на германския канцлер Ангела Меркел, че" европейците трябва да поемат бъдещето в собствените си ръце", предаде Ройтерс. Джентилони говори на съвместна пресконференция в Рим с гостуващия там канадски премиер Джъстин Трюдо.
 
Това, че искаме Европа сама да проправя пътя си напред, "по никакъв начин не омаловажава нашите трансатлантически връзки и нашия съюз със САЩ. Но значението, което придаваме на тези връзки, не означава, че трябва да се откажем от фундаменталните си принципи, като ангажимента ни да се борим с климатичните промени и в подкрепа на отворените общества и свободната търговия", подчерта италианският премиер.
 
Мартин Шулц вижда Тръмп като "рушител на западните ценности"

След срещите на лидерите на НАТО в Брюксел и на Г-7 в италианския курорт Таормина миналата седмица, стана ясно, че САЩ и останалите им партньори от клуба на най-развитите индустриални страни са на твърде различни позиции по такива ключови въпроси като климата, международната миграция и разходите за отбрана в рамките на НАТО.
 
Меркел: Поотминаха времената, когато можехме напълно да разчитаме на други

След като се върна в Германия, канцлерът Меркел, чиито отношения с Тръмп сериозно се напрегнаха, направи необичайно откровено изявление, че Европа вече не може да разчита много на своите съюзници (явно визирайки САЩ) и трябва да поеме бъдещето в собствените си ръце, и да стане активен международен играч.
 

Guliver/Getty Images


"Европа има много приятели - и основните неслучайно седят зад общата маса на "седморката", каза Джентилони, като отбеляза, че между Италия и Канада има особена симпатия. Двамата премиери изразиха надежда за скорошна ратификация на споразумението за свободна търговия (СЕТА), подписано между ЕС и Канада в края на м.г. Джентилони съобщи, че италианският парламент ще ратифицира документа в най-скоро време.
 
Трюдо, от своя страна, изрази удовлетворението си от това споразумение, което, както каза той, "ще позволи да се създадат нови работни места и ще облекчи достъпа до импортна и експортна продукция". "Канада ще продължи да работи с Европа по общите въпроси от взаимен интерес, отразяващи общите ни ценности", подчерта канадският премиер.
БТА