Джузепе Конте и Матео Салвини
Джузепе Конте и Матео Салвини / БГНЕС
Италианският премиер Джузепе Конте подаде оставка на фона на разрив между коалиционните партньори „Северна лига“ и „Пет звезди“. Конте остро разкритикува лидера на „Северна лига“ Матео Салвини, който постави началото на правителствената криза, като заяви, че не може повече да работи с „Пет звезди“ и поиска вот на недоверие срещу Конте.
 
Премиерът на Италия подава оставка
 
Премиерът Джузепе Конте определи поведението на Матео Салвини като „безотговорно“, тъй като създава политическа криза в Италия заради лични и партийни интереси. Лидерът на партията „Северна лига“ внесе вот на недоверие срещу Конте, като заяви, че не е в състояние повече да работи с коалиционните си партньори от антисистемното движение „Пет звезди“. „Северна лига“ и „Пет звезди“ формираха управленска коалиция преди малко повече от година, като Конте беше посочен за премиер като независима фигура.

Салвини поиска предсрочни парламентарни избори в Италия
 
В обръщение към италианския Сенат днес Джузепе Конте изтъкна, че Салвини „търси предтекст за нови избори“ след успеха на паритята му на вота за Европейски парламент през май. „Северна лига“ зае първото място с 34 процента, докато „Пет звезди“ получи едва 17 на сто от гласовете. Конте посочи, че Салвини е подкопал работата на правителството и обяви, че ще депозира оставката си като премиер при президента на Италия. Лидерът на „Пет звезди“ Луиджи ди Майо написа по-рано във Фейсбук, че „Северна лига“ ще трява да отговаря за решението си да провали всичко и да създаде правителствена криза в средата на август.