Испанската кралица София анулира визита в Лондон заради Гибралтар
Испанската кралица София анулира визита в Лондон заради Гибралтар / снимка: Reuters, архив

Испанската кралица София e анулирала визитата си в Лондон, където щеше да присъства на тържествата за диамантения юбилей на британската кралица Елизабет Втора, заради разногласията между Мадрид и Лондон за Гибралтар съобщи Франс прес, като цитира говорител на кралското семейство.

По думите му, испанското правителство смята, че е неуместно при сегашните обстоятелства кралица София да присъства на юбилея на британския суверен - 60-ата годишнина от възкачването на трона на Елизабет Втора.

Миналата седмица Мадрид протестира пред Лондон срещу предвидената визита в Гибралтар на принц Едуард и съпругата му Софи Рийс-Джоунс от 11 до 13 юни, предава БТА. Испанското външно министерство изрази пред британския посланик в Испания Джайлс Паксман "огромното притеснение" на испанските власти относно това посещение в британския анклав в Южна Испания, за който претендира Мадрид.

Гибралтар е отстъпен през 1713 г. от Испания на Великобритания по силата на Утрехтския договор. Мадрид отдавна настоява за връщането на анклава под негов суверенитет, което Лондон отказва, оправдавайки се със съпротивата на местното население срещу подобна мярка.

Последната визита в Гибралтар на член на британското кралско семейство, принцеса Ан през 2009 г., също предизвика остра реакция от Мадрид.