Ирландското не не трябва да пречи на разширяването на ЕС
Ирландското не не трябва да пречи на разширяването на ЕС / снимкa: БГНЕС

Премиерите на страните от Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Словакия и Унгария) ще обсъдят на регионална среща на върха в Прага последиците от отхвърлянето на Лисабонския договор в Ирландия за разширяването на ЕС, предаде Франс прес.

В Прага пристигна и френският президент Никола Саркози, който първоначално трябваше просто да представи приоритетите на френското председателство на ЕС от 1 юли, но след ирландското "не" ще обсъди с четиримата министър-председатели бъдещето на Съюза.

Последните събития в Ирландия не трябва да бъдат причина да се работи по-малко за разширяването на ЕС към партньори като Хърватия и други страни, заяви полският премиер Доналд Туск.

Би било много лошо за целия Европейски съюз, ако оплакването на Лисабонския договор надделее, тъй като нарастването на цените на петрола и храните са по-важни въпроси, заяви премиерът на Словакия Роберт Фицо. Усложненията по процеса на ратификация не трябва да влияят на разширяването на ЕС, допълни той.

Хърватия не трябва да става жертва на процеса, заяви чешкият му колега Мирек Тополанек. Сегашната институционална организация на ЕС от Договора от Ница на практика не дава шанс на друга държава след България и Румъния, допълни той. Трябва да намерим решение, което не крие съществуващите проблеми и не започва нов съществен дебат за институционалната реформа, отбеляза Тополанек. Той отказа да прогнозира бъдещето на Лисабонския договор в Чехия, като заяви, че всичко зависи от решението на Конституционния съд за текста.

Чешкият заместник-премиер по европейските въпроси Александър Вондра заяви, че Франция не трябва да оказва натиск върху Чехия да придвижи ратификацията на Лисабонския договор, предаде Ройтерс. Възможно е договорът да не може да бъде приет в чешкия Сенат, заяви Вондра, цитиран чешкия в. "Хосподарске новини". Сенаторите трудно ще разберат защо докато френското и холандското "не" през 2005 г. спряха ратификацията на предложената конституция, ирландското "не" трябва да го ускори. Правителството ще изчака отсъждането на Конституционния съд по съвместимостта на договора с конституцията на страната, заяви Вондра. То се очаква през есента.