Иран в начален стадий на създаване на завод за обогатяване на уран
Иран в начален стадий на създаване на завод за обогатяване на уран / netinfo

Иран се намира в началния стадий на създаване на завод за обогатяване на уран, а това буди тревога по-скоро по отношение на мотивите му, отколкото по отношение на мащаба на произведения продукт, заяви генералният директор на Международната агенция по атомна енергия Мохамед ел Барадей, цитиран от Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

"Има различни определения за производство на ядрено гориво в промишлени мащаби. Иран все още е в началния стадий на създаването на завод за обогатяване на уран (в Натанз)", посочи Барадей пред журналисти в Рияд.

В понеделник президентът на Ислямската република Махмуд Ахмадинеджад заяви, че Иран вече се числи към страните производители на ядрено гориво в промишлени мащаби. Секретарят на Висшия съвет за национална сигурност Али Лариджани от своя страна потвърди, че иранските учени са заредили с уранов хексафлуорид новите центрофуги за обогатяване на уран в Натанз. Очаква се Иран да оповести точния брой на технологичните линии, след като МААЕ представи доклад за иранската ядрена дейност, посочва ИТАР-ТАСС.

Барадей пристигна в Саудитска Арабия, за да обсъди с генералния секретар на Съвета за сътрудничество в Персийския залив Абдел Рахман ибн Ахмед ал Атия плановете на региона за развитие на ядрена енергетика за мирни цели.