Иракски кюрдски войници са разположени на границата с Турция
Иракски кюрдски войници са разположени на границата с Турция / netinfo

Регионалното кюрдско правителство в Северен Ирак е изпратило хиляди пешмерги - местните сили за сигурност, на иракско-турската граница, съобщи турският телевизионен канал СиЕнЕн-Тюрк.

Телевизията отбелязва, че властите в Северен Ирак са обезпокоени от решението от тази седмица на турския Висш съвет за борба с тероризма да бъдат взети всякакви мерки, включително и евентуална трансгранична операция в Северен Ирак, за борба с бунтовниците от Кюрдската работническа партия /ПКК/, които имат бази там.

СиЕнЕн-Тюрк информира, че в пограничните райони в Ирак се разширяват планински пътища, за да няма проблеми при достигането на кюрдските военни постове, разположени по върховете на планините.

Иракски кюрдски военни представители посочиха, че решението за разполагането на кюрдски войници по иракско-турската граница е взето като предпазна мярка и че не искат война, но в случай че турската армия премине иракската граница, иракските кюрдски войници ще се намесят, отбелязва СиЕнЕн-Тюрк.

Във връзка с решението на Висшия съвет за борба с тероризма иракски кюрдски правителствен лидер заяви вчера, че всяко нападение от страна на Турция ще бъде посрещнато със съпротивата на местните сили за сигурност - пешмерги, и на хората.

Асошиейтед прес отбелязва, че евентуална трансгранична операция на Турция може да предизвика последици в региона, тъй като Иран също се бори с кюрдска бунтовническа групировка, която се смята, че е свързана с Кюрдската работническа партия.

Иран е бомбардирал лагери на сепаратистите в Ирак, като някои от последните бомбардировки съвпаднаха с бомбардировки, извършени от турската армия, въпреки че и двете страни твърдят, че не е имало координация между двете армии, посочва АП.

Позовавайки се на правителствени и източници и на представители на силите за сигурност турският вестник "Заман" съобщи, че при евентуална трансгранична операция на турската армия в Северен Ирак ще участват петнайсет хиляди войници, а други трийсет хиляди ще бъдат разположени на границата.