Ирак ще се противопостави на указа на Тръмп
Ирак ще се противопостави на указа на Тръмп / Guliver/Getty Images

Ирак планира да лобира срещу въведената от Вашингтон забрана иракчани да влизат в САЩ, изтъквайки, че двете страни трябва да запазят съюза си срещу групировката "Ислямска държава". Това съобщиха пред Ройтерс двама членове на иракския парламент, пожелали анонимност.

Засега иракското правителство отказва да коментира указа на американския президент Доналд Тръмп, с който се въвежда тримесечна забрана за влизане в САЩ на хора от Ирак, Сирия, Иран, Судан, Либия, Сомалия и Йемен и се замразява за четири месеца програмата за приемане на бежанци в САЩ.

Тръмп спира приемането на бежанци от някои мюсюлмански държави

Указът предизвика гневни реакции в Ирак, където са разположени над 5000 американски военни, за да помагат на иракските и кюрдските сили във войната срещу ИД.

Влиятелният иракски шиитски духовник Муктада Садр заяви, че американците също трябва да напуснат Ирак заради указа.

Би било арогантно от ваша страна да влизате свободно в Ирак и другите страни, а да не позволявате те да влизат във вашата държава, затова трябва да изведете гражданите си, заяви на сайта си Муктада Садр, коментирайки решението на Доналд Тръмп.

Смут и протести в САЩ, съдия блокира част от забраната на Тръмп

Представители на парламента заявиха, че Ирак трябва да отговори с подобни мерки срещу САЩ. "Ирак е на фронтовата линия във войната срещу тероризма (...) и не е честно иракчаните да са третирани по този начин," заяви парламентарната комисия по външна политика.

"Искаме иракското правителство да отговори реципрочно на решението на американката администрация", заяви комисията в изявление след среща днес в Багдад. Шиитската паравоенна коалиция, известна с името "Народна мобилизация", която се бори срещу "Ислямска държава", призова иракското правителство да изгони американците.

Реакциите от света по повод забраната на Тръмп за влизане в САЩ

Външно министерство ще се свърже с американската администрация, за да преразгледат решението си, посочи депутат, който участва в комисията по външна политика.

Иракското правителство ще обясни, че Ирак като суверенна държава ще бъде принуден да отговори реципрочно, а това ще се отрази отрицателно на сътрудничеството, включително военното, във войната срещу ИД, посочи друг депутат. /София Ангелова/

Източник: БТА