/ iStock/Getty Images
Индонезийският връх Мерапи, един от най-активните вулкани в света, изригна късно в петък и продължи да изхвърля гореща пепел и друг вулканичен материал.

Кадри на пламтяща лава, изливаща се от кратера, и на висок стълб от горещ облак, издигащ се на 1300 метра във въздуха, бяха заснети от обсерватория на вулкана Мерапи в петък вечер.

За първи път от десетилетия: Изригна най-големият вулкан в света (ВИДЕО)

Вулканът продължи да бълва гореща пепел и в събота се виждаше гореща лава. „Жителите трябва да бъдат нащрек за опасността от вулканичен кален поток, особено когато вали около Мерапи“, се казва в съботно изявление на агенцията по вулканология на страната.
 

Мерапи също изригна и миналата седмица, изхвърляйки вулканичен материал на височина 3000 метра. Тогава дъжд от вулканична пепел покри най-малко осем села в близост до вулкана. Специалистите казаха миналата седмица, че вулканът преживява най-активната си фаза от 2021 г.
 

Мерапи е на второ най-високо ниво на тревога от 2020 г. след повишена вулканична активност и властите установиха ограничена зона на седем километра от върха. Последното голямо изригване на вулкана през 2010 г. погуби над 300 души и наложи евакуацията на около 280 000 жители.
 

Това беше най-мощното изригване на Мерапи от 1930 г., когато загинаха около 1300 души. При изригването през 1994 г. загинаха около 60 души.
БГНЕС